Ehető erdő a LÁEV mentéről
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Kiderül az Ehető erdő című, most megjelent kötetből – a nyomok egészen a LÁEV-ig vezetnek.
A hazai könyvészet egyik legesztétikusabb és legnagyobb műgonddal szerkesztett, összeállított kiadványával jelentkezett Megyeri Sára „dzsindzsász”, vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró és Bózsó Gyula erdész, az Északerdő műszaki osztályvezetője, akivel a Lillafüredi Állami Erdei Vasút történetét feldolgozó, 100 év a patakok völgyében című, ugyancsak minőségi kötet sajtó alá rendezése során volt kiadónknak szerencséje együttműködni, lévén Bózsó Gyulához tartozik a kisvasút (is).
Az Ehető erdő című kötet negyvenöt vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényt mutat be, és adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amivel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nemcsak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is! Az exkluzív megjelenésű kötet minden, a természetre és a gasztronómiára nyitott olvasó kincse lesz, hiszen a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvből a növények felismerése, gyűjtése és feldolgozása is elsajátítható.
A két szerző számtalan gyűjtési és feldolgozási trükköt, gyűjtési naptárt, lelőhelyre vonatkozó információt és receptet oszt meg a kötetben.
Az etnobotanika tudománya elődeink végtelenül gazdag és bölcs tudását kutatja, hiszen ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények hétköznapi ismerete is egyre jobban kopott. A gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre. Az Ehető erdővel viszont mostantól bárki, a saját kosarával elindulva, a saját konyhájában próbálhatja ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagokat – amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni.
Bózsó István az erdei alapanyagok iránt elkötelezett séf, a Lillafüredi Palotaszállóban tartott könyvbemutatón az alkalomhoz illő falatkákkal segített bemutatni, hogy milyen varázslatos bőséggel is kínálja kincseit az erdő:
- Erdei vaul-au-vent variációk
vadfűszeres vajkrém (podargafű, csabaíre vérfű)
vaddisznópástétom csalánmaggal
mogyorós hólyagfa hummusz szurokfűvel - Bükki kosárkák
füstölt pisztráng mousse, medvehagymabimbós vinegrette
erdei pestoscaprese - Szarvaskői kézműves sajtok vegyes erdei chutneyval
(som, kányabangita, barkócaberkenye) - Desszertek
pohárkrém erdei lekvárral, szamócás szórócukorral, fenyőrügy-kaviárral
erdőmester szelet: bükkmakk lisztes piskóta, vackoros, borbolyás, bodzás erdei krém, fenyőrügy-szirupos glazúr, galajkakaós krémmel, levélmintás roppanóssal
medvehagymás, fetás pogácsa
További információk
- Bózsó Gyula +36 30 502 5737
- Megyeri Sára +36 20 326 5162
* * *
Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!